V dnešní době můžeme v obchodech zakoupit opravdu dlouhou řadu nejrůznějších druhů ořechů. Tato potravina je velice prospěšná pro naše zdraví a různé druhy tak obsahují různé vitamíny, minerály a cenné látky.
Některé druhy jsou více známé, některé zase méně, cenné látky ovšem naleznete v každém z nich. Jaké zdraví prospěšné látky se tedy skrývají pod jednotlivými skořápkami a co přinesou vašemu zdraví?
DRUHY:
· vlašsské– jsou bohatým zdrojem vitamínů skupiny B a jsou tak ideálním bojovníkem proti stresu, zklidňují nervy, působí pozitivně na naše myšlení a posiluje mozkové buňky, zpomaluje stárnutí
· lískové– mají vysoký obsah kyseliny listové a zinku, působí preventivně proti ledvinový kamenům, pozitivně působí na oči
· pekanové– jsou bohaté na fosfor a draslík
· makadamové– obsahují draslík a vitamíny skupiny B,
· pistácie – mají nejnižší obsah kalorií
· mandle– mají vysoký obsah vlákniny, železa a antioxidantů, působí proti cukrovce a Alzheimeru
· para – obsahují bílkoviny, vápník, hořčík, železo a další zdraví prospěšné látky
· kešu– mají vysoký obsah bílkovin a esenciálních mastných kyselin,
Ořechy můžete konzumovat samotné, ideální jsou také na pečení nebo si z nich můžete vyrobit v poslední době tak populární a zdravé máslo. To se tak může stát zdravou náhražkou oblíbené ale nezdravé nutelly.
Vyrobte si zdravé pomazánkové „máslo“
Kdo by neměl rád nutellu, ovšem ty nutriční hodnoty, samý ztužený tuk a cukr… Pokud vám záleží na tom, co jíte, pak si doma můžete vyrobit zdravou náhražku čokoládová pomazánky – nutelly. A jak na to? Receptů je hned několik, vystačíte si s oblíbenými ořechy, přidat můžete na oslazení třeba i javorový sirup nebo med.
Tato zdravá potravina, která je hotovou bombou vitamínů a minerálů by neměla chybět ve vašem jídelníčku, ať už v jakékoliv podobě.