Dny se krátí, po setmění bývá venku nevlídně a sychravé počasí nepřeje pobytu venku, tak jako v létě. Více času trávíme doma a na koníčky, kterým jsme se dosud věnovali, není již vhodná doba.
Ale to neznamená, že podzim je čas nic nedělání, kdy se musíte jen nudit a válet se na gauči u televize. Tedy můžete, je to vaše volba, ale budete jen otrávení a protivní. A to to jistě nikdo nestojí.
On totiž podzim a s ním přicházející advent mají své osobité kouzlo. Stačí jen chtít a něco pro skvělou domácí pohodu taky udělat. Když je doma je příjemně teplo, v kuchyni to voní a stůl vám zdobí plameny svíčky, je to velmi příjemné.
Takže již žádné nadávání na zimu, plískanice a špatný televizní program. Raději se inspirujte našimi typy a jděte něco dělat. Můžete vyrábět, péct nebo třeba vařit, a to jak sami, tak s pomocí dětí, nebo s partnerem či partnerkou. Nejenže se společně zabavíte a potěšíte, ale třeba objevíte své skryté vlohy a vaše nové hobby bude na světě.
Pomerančový svícen
Co budete potřebovat:
· 1 hezký pomeranč
· 1 čajovou svíčku
· Nůž
· Lžičku
· Ostrou špejli
· Koření hřebíček
Postup:
1. Podle velikosti svíčky nařežte ostrým nožem kůru pomeranče v jeho horní části.
2. Vyříznutou část opatrně lžičkou vydlabejte, aby vznikl prostor pro svíčku.
3. Ostrou špejlí udělejte do kůry dírky a naznačte si tak vzor, který chcete vytvořit (hvězdičky, srdíčka a další tvary)
4. Do dírek nastrkejte připravené hřebíčky.
5. Nakonec vložte do otvoru svíčku. Jakmile se svíčka rozhoří, bude svícen krásně vonět.
Jablečno-skořicoví šneci
Co budeme potřebovat:
· 1 balení listového těsta
· 1 hrnek vlašských ořechů
· 1 vanilkový cukr
· 4-5 středně velkých jablek
· 1 vejce na potření
· Moučkový cukr na posypání
Postup:
1. Troubu rozehřejeme na 175 stupňů.
2. Oloupejte si jablka a nastrouhejte je.
3. Listové těsto rozválejte na dlouhý užší obdélník a posypte jej připravenými jablky, posypte je vanilkovým cukrem, mletou skořicí a nadrobno nasekaným ořechy.
4. Teď těsto napevno srolujte do rolády a ostrým nožem nakrájejte kousky široké asi 2 cm.
5. Šneky naskládejte řeznou plochu do pekáče, vyloženého pečícím papírem, okraje potřete rozšlehaným vajíčkem a upečte do zlatova.
6. Šneky nechte vychladnout, posypte moučkovým cukrem a můžete servírovat.
Voňavé domácí mýdlo
Co budeme potřebovat:
· 150 g mýdlového základu
· 4 polévkové lžíce pomerančové kůry
· 1 polévková lžíce esenciálního oleje „Vánoční sen“
· Forma na mýdlo.
Postup:
1. Mýdlový základ pomalu a za stálého míchání rozpusťte ve vodní lázni.
2. Do zahřáté hmoty přimíchejte nastrouhanou pomerančovou kůru a esenciální olej.
3. Hmotu stáhněte z tepla, opatrně nalijte do formiček (pozor, hmota je velmi horká) a nechte ztuhnout.
4. Mýdlo nechte zhruba jeden měsíc zrát při pokojové teplotě.
5. Pak jej můžete používat, nebo jej pěkně zabalit a věnovat někomu jako originální dárek.